Monday, 4 July 2011

TEORI EINSTEIN MENGIYAKAN ISRAK MIKRAJ?

Mari kita sama-sama renungi salah satu juzuk daripada peristiwa Israk Mikraj iaitu ‘masa’. Peristiwa Israk Mikraj berlaku hanya sebentar. Ada riwayat yang menceritakan apabila Rasulullah SAW kembali dari Israk Mikraj, baginda dapati tempat tidurnya masih lagi terasa panas. Para sahabat yang sentiasa berada di sisi Rasulullah SAW pun tidak menyedari sesuatu yang pelik berlaku pada malam tersebut.
                Anehnya! Dalam peristiwa Israk Mikraj, Rasulullah SAW telah dibedah dadanya oleh Malaikat, bersolat di Masjidil Aqsa, kemudian menaiki ke langit, Sidratul muntaha dan diperlihatkan dengan pelbagai perkara yang kita sama-sama ketahui dalam peristiwa besar ini. Pasti secara logiknya ia akan memakan masa yang lama. Mungkin empat atau lima jam atau lebih (tanpa mengira masa perjalanannya yang jauh). Tetapi kenapakah tempat tidur Rasulullah SAW masih terasa kepanasan, seolah-olah ia berlaku dalam masa seminit dua sahaja????
                Logik pemikiran biasa mengatakan ia adalah mustahil. Namun, tahukah anda Albert Einstien  ilmuwan berbangsa Yahudi (bangsa yang anti-Islam) dengan teori relatifnya mengiyakan hakikat ini. Teori beliau menganggap masa adalah bersifat relatif yang berkaitan dengan masa dan jarak serta daya graviti…sukar untuk penulis jelaskan perkara ini lebih-lebih lagi penulis bukan seorang ahli fizik. Mudahnya kita terus melihat contoh yang dibawa beliau…