Tuesday, 19 July 2011

SUSAHKAH NAK JADI IKHLAS?

Sesungguhnya solatku dan amalan-amalan sunatku, malah hidupku dan matiku hanyalah semata-mata untuk Allah Tuhan Semesta Alam”. Ini adalah maksud kepada doa iftitah yang kita baca:
إنَّ صَلاَتِيْ وَنُسُكِيْ وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِيْ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِيْن
Doa yang kita baca pada permulaan solat ini adalah akujanji kita kepada Allah SWT. Paling kurang satu hari kita membacanyanya 5 kali. Tiada akujanji di atas dunia ini yang dilakukan oleh manusia berkali-kali sebagaimana di atas. Namun, apakah erti akujanji ini?
                Akujanji ini adalah ikrar untuk menjadikan seluruh kehidupan ini bermula daripada sebesar-besar ibadat iaitu solat sehingga amalan-amalan sunat, malah segala perlakuan dalam kehidupan kita ditujukan kepada Allah SWT. Inilah konsep ibadat yang luas dalam Islam. Makan minum, tidur bangun, suka benci, kerja rehat dan sebut apa sahaja yang kita lakukan boleh menjadi ibadat atau sebaliknya. Cuma ada dua syarat utama yang mesti dipenuhi. Satu syarat zahir iaitu mestilah dilakukan mengikut kehendak Syarak. Satu lagi syarat batin iaitu mestilah dilakukan semata-mata kerana Allah SWT. Pada kali ini saya akan fokuskan kepada syarat kedua ini iaitu ikhlas.