Saturday, 28 July 2012

Memahami Keutamaan Dalam BeramalPada suatu hati, seorang lelaki meminta nasihat Basyar bin al-Harith (seorang ulama) sebelum bertolak ke Mekah untuk menunaikan haji (untuk kali kedua).

Basyar bertanya: “Berapakah belanja yang kamu sediakan”.

Lelaki tersebut menjawab: “Dua ribu dirham”.

Basyar bertanya: “Kamu menunaikan haji ini kerana mencari keredhaan Allah atau kerana rindu kepada Baitullah?”.

Lelaki tersebut menjawab: “Kerana mencari keredhaan Allah”.

Basyar berkata: “Mahukan kamu mendapat keredhaan Allah hanya dengan berada di rumahmu serta menginfaqkan dua ribu dirham itu?”.

Lelaki tersebut berkata: “Ya, saya akan lakukannya”.

Basyar berkata: “Pergi, berikan wang itu kepada pemiutang untuk melunaskan hutangnya, si miskin untuk menguruskan dirinya, si suami untuk menyara keluarganya, si penjaga untuk menggembirakan anak yatim jagaannya… Sesungguhnya dengan memasukkan kegembiraan ke dalam hati orang muslim, membantu orang yang memerlukan dan menolong orang yang kesempitan adalah lebih baik (afdal) daripada seratus kali haji sunat”.

Lelaki tersebut berkata: “Tuan, hatiku tetap meruntunku supaya pergi ke Mekah”.

Basyar tersenyum mendengar kata-kata lelaki tersebut. 

Basyar bin al-Harith pun berkata kepada lelaki tersebut: “Jika seseorang itu menghimpun harta daripada perniagaan yang tidak suci dan syubhat, nescaya habis hartanya dek kerana nafsu keinginannya..”

Kisah ini dinukilkan oleh Prof. Dr. Yusuf al-Qardhawi dalam kitabnya “Fi Fiqh al-Awlawiyyat” bertujuan menempelak amalan sebahagian masyarakat muslim Arab yang suka berbelanja untuk melakukan haji atau umrah sunat berkali-kali. Beliau berpandangan wang yang dilaburkan itu lebih utama disedekahkan kepada orang-orang Islam yang lebih memerlukan. Semoga kisah ini memberi pengajaran yang berguna kepada masyarakat muslim di Malaysia juga. Hari ini ramai dalam kalangan umat Islam sanggup berbelanja puluhan ribu untuk berpuasa di tanah suci atau menunaikan umrah hampir setiap tahun. Malah ada yang menunaikan haji berkali-kali… Alangkah baiknya jika wang sebanyak itu didermakan kepada saudara-saudara kita yang lebih memerlukan … khususnya pada hari ini kepada masyarakat Ronghiya di Burma, Syria, Palestin dan lain-lain lagi…