Thursday, 30 June 2011

BAHAYA PERKATAAN "KALAU"


K
ita sering mendengar seseorang yang melakukan sesuatu kesilapan di dalam hidupnya menyalahkan dirinya dengan mengulang-ulang perkataan ‘kalau’. Contohnya dia berkata, “Kalaulah saya tak suruh anak saya ke kedai tadi dia tidak akan ditimpa kemalangan!”. Kata-kata seumpama ini tidak patut diungkapkan oleh seseorang yang beriman dengan qada’ dan qadar.  Qada’ dan qadar adalah ketentuan yang telah ditetapkan oleh Allah SWT yang tidak boleh diubah lagi. Namun ia hanya diketahui oleh Allah SWT. Manusia hendaklah berusaha dan menerima segala yang telah berlaku dengan redha. Apa yang dirancang oleh manusia kadang-kadang berlaku sebaliknya. Manusia tiada kuasa untuk menentukannya. Oleh itu, dia tidak wajar mempersoal lagi apa yang telah berlaku, sebaliknya menjadikannya sebagai pengajaran dan mengaku kekuasaan Allah SWT. Sabda Rasulullah SAW:
المؤمن القوي خير وأحب إلى الله من المؤمن الضعيف. وفي كلٍّ خير. احرص على ما ينفعك. واستعن بالله ولا تعجز. فإن أصابك شيء فلا تقل لو إني فعلت كذا وكذا. ولكن قل قدر الله وما شاء فعل. فإن لو تفتح عمل الشيطان.
Maksudnya: Orang mukmin yang kuat lebih baik dan lebih disukai oleh Allah berbanding orang mukmin yang lemah. Dalam setiap perkara ada kebaikan. Perhatikan apa yang memberi keabikan kepada kamu. Mohonlah pertolongan daripada Allah dan janganlah berasa lemah. Jika kamu ditimpa sesuatu (masalah) janganlah kamu berkata, “Kalau aku melakukan ini dan ini (nescaya tidak berlaku masalah ini). Tetapi katakanlah, “Allah telah menetapkan apa yang dikehendakiNya. Sesungguhnya ungkapan ‘kalau’ membuka ruang kepada Syaitan (untuk menyesatkan).
(Riwayat Ibnu Majah)
                Manusia tidak dapat mengubah segala perkara yang sudah berlaku. Dia hendaklah menerima takdir dengan hati terbuka. Jangan menggunakan ungkapan "jika aku tidak melakukan begitu.." kerana ia melemahkan hati bahkan keimanan seseorang kepada qada' dan qadar Allah SWT. Perkara yang telah berlaku hendaklah dijadikan iktibar untuk memperbaiki diri. Jika perkara yang telah dilakukannya itu adalah musibah, dia hendaklah mengelakkan dirinya daripada mengulangi kesalahan yang sama pada masa akan datang. Jika perkara yang telah dilakukannya itu adalah dosa atau maksiat dia hendaklah menyesal dan menjauhinya pada masa akan datang.
                Syaitan sentiasa mengambil peluang atas kelemahan manusia. Syaitan akan cuba menghasut manusia supaya buruk sangka kepada Allah SWT. Apabila manusia mengandai-andaikan dia sesuatu perkara akan berubah jika dia tidak melakukan sesuatu perkara yang sudah dilakukannya, pegangannya dengan konsep qada' dan qadar sudah goyah.  Tindakan seumpama ini amat berbahaya dan ia adalah salah satu sifat golongan munafiqin sebagaimana yang terdapat di dalam al-Quran al-Karim yang bermaksud:

Sunday, 26 June 2011

DUNIA BUKAN SEGALA-GALANYA

Dunia adalah tempat untuk menguji manusia. Manusia hanya singgah sekejap di dunia sebelum berangkat ke akhirat. Dunia diibaratkan seumpama seb uah kapal yang berlabuh di suatu tempat untuk mendapatkan bekalan. Kapal tersebut akan bertolak bila-bila masa ke destinasi yang sangat jauh dan sangat penting.
                Semasa di persinggahan tersebut, setiap penumpang sepatutnya berusaha mencari bekalan untuk dibawa bersama. Malangnya, ramai yang terpesona dengan perhentian tersebut. Mereka banyak membuang masa dan tenaga untuk berseronok. Bagi penumpang yang berfikiran jauh, mereka berusaha bersungguh-sungguh mendapatkan bekalan sebanyak mungkin. Mereka juga sering menasihati penumpang-penumpang yang lain supaya mencari bekalan. Ada yang menerima nasihat tersebut, tetapi ramai juga yang memperlecehkannya.
“Tuuuut, tuuuuut . . .”, semboyan kapal berbunyi.
Waktu bertolak sudah tiba . . .