Monday, 20 June 2011

SAYANGNYA RASULULLAH KEPADA KITA


Rasulullah SAW amat mengasihani umatnya. Baginda sering berdoa, “Ya Allah ampunilah umatku”. Rasulullah SAW pernah diusir dari Tha’if dengan lemparan batu-batu. Batu-batu itu mengenai tubuh badan baginda sehingga seluruh tubuh berlumuran darah. Namun pada saat itu, baginda SAW tetap berdoa, “Ya Allah, berikanlah hidayah kepada umatku, sesungguhnya mereka tidak mengetahui”.
            Dalam peristiwa tersebut Allah SWT mengutuskan Malaikat yang mengawal bukit untuk menawarkan balasan atas perbuatan penduduk Tha’if  tersebut. Malaikat tersebut menawarkan untuk menghempap kaum Tha’if dengan bukit-bukau. Rasulullah SAW dengan baik menolak tawaran tersebut, “Aku hanya berharap kelak akan lahir dalam kalangan mereka orang-orang yang beriman kepada Allah SWT”.
            Begitulah kasih sayang Rasulullah SAW kepada umatnya. Kasih sayang baginda bukan terbatas kepada kehidupan di dunia, malah baginda mengharapkan mereka akan hidup bahagia di akhirat kelak. Rasulullah SAW sanggup menolak keistimewaan-keistimewaan yang dianugerah kepada seorang nabi dan rasul sebelumnya dan memohon digantikan dengan kebaikan kepada umatnya. Semua itu dilakukan kerana mendalamnya kasih sayang baginda kepada umatnya. Sabda Rasulullah SAW:
“Setiap nabi diberi kelebihan doa yang diperkenankan (makbul). Maka para nabi pun menyegerakan doa-doa mereka. Namun aku menyimpan doaku untuk dijadikan sebagai syafaat (penolong) kepada umatku pada hari qiamat nanti”.
(Hadith Ini Disepakati oleh al-Bukhari dan Muslim)
Begitulah sayangnya Rasulullah SAW kepada kita walaupun baginda tidak pernah mengenali kita. Patutkah kita yang mengenali baginda tidak rasa sayang kepadanya?

No comments:

Post a Comment